Najčešće se skupljajuu listovi ruzmarina, iako se mogu brati i grančice sa cvetom i listom. Čaj od ruzmarina jača želudac, otklanja nadimanje, koristi se protiv bolesti bubrega i jetara, reumatizma i vodene bolesti, jača srce, pobuđuje cirkulaciju, jača pamćenje, leči žuticu i hemoroide. Koristi se kod belog pranja, kod neuroze, groznice, tuberkuloze, izostale menstruacije, za liječenje i rast kose te protiv raznih katara creva. Upotrebljava se i kao začin jelima. Čaj od 3 - 4 grama ružmarinova lišća, poparen s 2,5 dcl proključale vode (obaveyno ostaviti jedan minut da se ohladi, pa tek onda preliti) - vraća tek, leči od probavnih smetnji, nadutosti stomaka i srčanih smetnji u vezi s tim, nervoze želuca i creva te tvrde stolice. Pije se polovica natašte, a polovica na večer, pre spavanja. Čaj za želudac. Stvaranje želučanih sokova - potiče čaj od 30 grama lišća ruzmarina koji se moči u litri vode 5 - 6 sati, a zatim procedi. Takodje jedna od bitnih karakteristika ruzmarina, jeste upravo da potpomaže topljenju masti, zbog svojih već pomenutih lekovitih svojstava - kao što je jačanje cirkulacije. Idealno je započeti dan sa šoljom okrepljujućeg čaja od ruzmarina. |
Ovaj blog je napravljen kao moj lični podsetnik svih vrsta čajeva koje ja najviše cenim i konzumiram. Naravno, sa zadovoljstvom sam spreman da podelim sva svoja saznanja iz ovih oblasti, sa svima koje interesuje ovaj divan ritual, čije blagodeti je suvišno spominjati, a o kojima je već dovoljno rečeno u samom blogu. :)
недеља, 14. март 2010.
Čaj od Ruzmarina
Пријавите се на:
Објављивање коментара (Atom)
Volsebni svojstva.Komentarot e tolku.Ako nekoj upotrebuval caj,me interesira moze li i od sveza bilka da se priprema,ili mora da se susi?
ОдговориИзбришиblagodaram i pozdrav!