недеља, 14. март 2010.

Čaj od Ruzmarina

Najčešće se skupljajuu listovi ruzmarina, iako se mogu brati i grančice sa cvetom i listom.
Čaj od ruzmarina jača želudac, otklanja nadimanje, koristi se protiv bolesti bubrega i jetara, reumatizma i vodene bolesti, jača srce, pobuđuje cirkulaciju, jača pamćenje, leči žuticu i hemoroide. Koristi se kod belog pranja, kod neuroze, groznice, tuberkuloze, izostale menstruacije, za liječenje i rast kose te protiv raznih katara creva.

Upotrebljava se i kao začin jelima.

Čaj od 3 - 4 grama ružmarinova lišća, poparen s 2,5 dcl proključale vode (obaveyno ostaviti jedan minut da se ohladi, pa tek onda preliti) - vraća tek, leči od probavnih smetnji, nadutosti stomaka i srčanih smetnji u vezi s tim, nervoze želuca i creva te tvrde stolice.
Pije se polovica natašte, a polovica na večer, pre spavanja.

Čaj za želudac.

Stvaranje želučanih sokova - potiče čaj od 30 grama lišća ruzmarina koji se moči u litri vode 5 - 6 sati, a zatim procedi.
Pije se dva puta dnevno, pre jela.

Ruzmarin je dobar lek protiv slabokrvnosti, navale krvi u glavu, omaglice, slabosti celoga tela u neurasteničnim stanjima i klonulosti posle tifusne groznice, gripa, fizičkih i intelektualnih napora.
Za spomenute tegobe koristi se čaj koji se priprema tako da se 5 grama listića ruzmarina kuha dve minute u 1,5 dcl vode i procedi.
Pije se ujutro i na večer po jedna šoljica.
Ako se ruzmarinu dodaju još dva listića pelina, onda taj čaj pomaže kod katara creva.

Takodje jedna od bitnih karakteristika ruzmarina, jeste upravo da potpomaže topljenju masti, zbog svojih već pomenutih lekovitih svojstava - kao što je jačanje cirkulacije.

Idealno je započeti dan sa šoljom okrepljujućeg čaja od ruzmarina.

1 коментар:

  1. Volsebni svojstva.Komentarot e tolku.Ako nekoj upotrebuval caj,me interesira moze li i od sveza bilka da se priprema,ili mora da se susi?
    blagodaram i pozdrav!

    ОдговориИзбриши